Siapa "Web development", "Web designer" dan "Web programmer"

Mereka adalah orang yang terlibat secara langsung dalam pembinaan dan pembangunan sesuatu laman web. "Web developer" lebih cenderung ke arah pembinaan sistem, "web designer" berkemahiran dalam melukis dan memaparkan karya laman tersebut manakala "web programmer" adalah insan yang berkeupayaan untuk melakukan suntingan, penyelesaian dan binaan sistem menerusi pengaturcaraan. Walau siapa pun, apa gelaran sekali pun, ke semuanya fokus kepada penghasilan satu laman web yang sempurna untuk diri sendiri atau pelanggan.

Web developer dikategorikan sebagai pembangun dan pembina sistem laman dengan menggunakan sistem-sistem yang sedia ada sama ada "framework", "content management system" atau apa jua sistem yang sedia pakai. Mereka selalunya lebih fokus dalam menghasilkan satu tatacara dan perjalanan sistem laman web menguruskan sesuatu kandungan. Web developer kadang kala kurang berminat atau kurang berkemahiran dalam memberikan paparan dan bentuk visual kandungan. Mereka lebih berpegang kepada sampel atau contoh kandungan dari mana-mana karya sama ada menerusi pembelian atau mendapatkannya secara percuma.

Web designer mempunyai citarasa yang lebih tinggi bagi menampakkan satu-satu laman web seronok untuk dipandang, meningkatkan bilangan lawatan pengunjung dan menzahirkan tahap kreatif mereka berbanding designer yang lain. Mereka lebih cenderung untuk menaikkan imej sesuatu laman dengan menghasilkan satu mockup yang boleh dikatakan sempurna. Apabila hasil tersebut diberikan kepada web developer, selalunya hasil yang akan dibentangkan tidak menepati 100% karya yang asal. Proses modifikasi dan kesesuaian perlu dilakukan boleh web developer agar sistem dan diselarikan dengan bentuk visual.

Selalunya klien atau pelanggan akan rasa seolah-olah konsep yang asal sudah menepati keperluan yang mereka inginkan. Di sinilah selalunya web programmer akan hadir. Mereka bukan sahaja cuba untuk mengubah suai kod agar paparan visual agar lebih menyerupai mockup yang asal, malah tambahan bentuk dan animasi serta ciri-ciri yang lebih spesifik dilakukan. Jadi boleh dikatakan, web programmer adalah pengimbal kepada kedua-dua golongan pembangun laman web. Jadi tidak hairan sekiranya kita perlu mengeluarkan bayaran yang lebih tinggi kepada web programmer.

Hampir mustahil untuk mendapatkan seorang pembangun laman web yang mempunyai ketiga-tiga kemahiran di atas memandangkan agak sukar untuk mengimbangi keperluan dan ketiga-tiga profession di atas. Selalunya hasil akhir yang terbina akan kelihatan lebih kurang sama sahaja dengan hasil-hasil yang terdahulu. Sering kali kita melihat pembangun laman web ini bergerak dalam satu kumpulan berbanding bergerak bersendirian (freelancers). Walau bagaimanapun, setiap kemahiran yang diperlukan menuntut upah yang setimpal dan anda tidak perlu mempersoalkan bayaran seorang pembangun laman web sekiranya mereka dianggap sebagai professional.

Kategori