Perpindahan ke pengehosan yang baru

Kepada pengunjung tetap, anda mungkin dapati blog saya tidak dapat diakses beberapa kali dalam tempoh beberapa untuk dua minggu kebelakangan. Ini disebabkan pengehosan yang digunakan sebelum ini banyak mengalami masalah dari segi pengurusan hos mereka. Pada asalnya sememangnya tiada masalah untuk menempatkan Drupal dalam perkhidmatan mereka. Namun sejak akhir-akhir ini banyak fungsi-fungsi yang diperlukan oleh Drupal dimatikan.


Kesilapan dari segi konfigurasi pengehosan yang tersebut menyebabkan sambungan ke pangkalan data terputus dan tidak dapat dikesan dengan sempurna. Banyak cubaan dilakukan oleh pihak saya sendiri untuk mencari punca masalah yang timbul. Dan hasilnya saya dapati bukan kesilapan Drupal itu sendiri kerana apabila blog ini dimuat turun sepenuhnya di localhost, ianya boleh berfungsi dengan baik.


Selain itu terdapat masalah dari segi integrasi kawalan penghosan CPanel dengan pangkalan data mereka sendiri. Ini mengakibatkan data-data yang disimpan tidak boleh merekod input yang baru tetapi hanya boleh dibaca sahaja. Apa yang menyebabkan keadaan itu berlaku tidak boleh saya pastikan memandangkan kurang kerja sama diberikan oleh pihak berwajib.


Melihat keadaan ini berlarutan sehingga hampir tiga hari dalam minggu ini blog saya berada dalam mood hibernasi, maka dengan segera mengambil keputusan untuk beralih ke syarikat penyedia yang baru iaitu ServerFreak. Saya telah menempatkan tiga laman Drupal yang berlainan pada hos jenis perkongsian daripada ServerFreak dan ternyata sehingga sekarang semuanya berjalan dengan lancar tanpa sebarang masalah.Oleh itu, keputusan segera ini sememangnya adalah tepat. Saya dapati blog ini dapat berfungsi dengan sempurna dan boleh dikatakan ServerFreak adalah antara penyedia hosting yang terbaik di Malaysia ini, hampir setanding dengan nama-nama besar yang lain seperti Exabytes tetapi menawarkan harga yang sangat berpatutan.


Bagi mana-mana pengguna diluar, saya menyarankan syarikat ini sebagai senarai pertama dalam pembelian hos web di Malaysia memandangkan mereka mempunyai reputasi yang tinggi dan dicadangkan oleh ramai pembangun laman web di luar sana. Anda juga boleh menjadi penyumbang secara tidak langsung dengan klik pada pautan afiliate sebagai membantu saya untuk terus berkarya dalam bidang ini. Terima kasih.

Kategori