Migrasi Komen Sepenuhnya Kepada Disqus

Dalam entri sebelum ini, pernah saya menceritakan mengenai penggunaan Disqus sebagai enjin untuk menggantikan sistem komen Drupal yang sedia ada. Hakikatnya sistem komen yang ada pada Drupal tiada cacat celanya. Cuma saya memerlukan kawalan yang jauh banyak seperti yang ditawarkan oleh Disqus. Ini termasuklah sistem kawalan menerusi aplikasi mobil.


Sehingga hari ini, terdapat sekurang-kurangnya 100 komen yang telah dipendam setelah modul Disqus mengambil alih sistem sedia ada. Komen yang sedia ada ini mempunyai kualiti dan nilai estetikanya yang tersendiri. Oleh itu sangat sayang seandainya ia tidak dipaparkan kepada umum. Sehubungan itu, saya mengambil keputusan untuk membuat migrasi atau perpindahkan ke semua komen yang sedia ada ke dalam sistem Disqus.


Masalah yang timbul adalah bagaimana? Sehingga kini pengendali modul Disqus di drupal.org masih belum mencipta fungsi untuk membenarkan komen sedia ada pada Drupal dieksport ke bentuk mesra pengguna dan boleh dibaca oleh Disqus. Setelah membuat beberapa pencarian di drupal.org, akhirnya saya telah menemui jalan penyelesaian.


Dalam satu tiket yang dihantar, terdapat pembangunan sementara yang dibuat oleh ahli komuniti dan ditempatkan di GIT repository. Ianya haruslah dimuat turun secara lengkap melalui arahan -- clone. Bagi anda yang memerlukan jalan penyelesaian ini, boleh terus ke halaman tersebut: https://drupal.org/node/1271744#comment-7078522.


import drupal comment into disqus


Modul ini berupaya mengeksport ke semua komen sedia ada dalam Drupal ke dalam bentuk fail XML. Seterusnya layari http://import.disqus.com dan muat naik fail XML tersebut ke dalam akaun Disqus yang diperlukan. Selepas itu hanya tunggu sehingga proses ini selesai dan komen Drupal akan dipaparkan berdasarkan kepada URL halaman yang dihasilkan oleh Drupal.

Kategori