Kemik

Hari ini adalah hari Jumaat. Dan sememangnya kebiasaanya Lebuhraya Persekutuan akan sesak dengan bilangan kereta yang dua kali ganda daripada biasa. Tambahan lagi sekarang adalah bulan puasa. Jadi keluarga, anak-anak yang tinggal di Kuala Lumpur akan pulang ke kampung untuk berbuka puasa bersama dengan ibu bapa.


Dan hari ini juga hendak dijadikan cerita satu kejadian telah berlaku. Sekitar dalam jam 5.30 petang, sememangnya semua kereta bergerak perlahan memandangkan keadaan jalan yang teramat sesak. Ditambah pula dengan hujan renyai-renyai. Seperti biasa, Lebuhraya Persekutuan kadang kala sesak dengan tidak tentu fasal. Kelajuan kereta sekitar 20 - 30 km/sejam. Jadi boleh dikatakan hampir semua pemandu bergerak dengan perlahan.


Kereta dihadapan memperlahan kelajuan dan brek. Kereta saya juga turut sama berhenti dan jarak selamat sememangnya dipatuhi. Pada masa yang sama, entah macam mana sebiji kereta Proton Wira menghentam kereta saya dari belakang. Sudahlah dihentam, ditekan plak minyak sampai berbunyi macam lori yang langgar. Akibat nak mengelak daripada terlanggar kereta hadapan, terpaksa brek kaki dan tangan diaktifkan secara serentak.


Adoi, dan inilah hasilnya.


keretaku dilanggar


Boleh dikatakan agak teruk sebab "bumper" belakang kena tukar yang baru manakala bonet dah masuk ke dalam dan sedikit bengkok. Bila keluar dari kereta dan tanya makcik macam mana boleh langgar, dia mengatakan yang dia tertidur kerana sebentar tadi dia makan ubat demam dan pening.


Moral dalam kes ini, mohon kepada sesiapa tolonglah jangan makan ubat yang boleh menyebabkan mengantuk jika hendak memandu. Nasib baik mak cik tuh langgar kereta. Kalu langgar orang, lagi teruk dan susah. Esok terpaksa hantar ke bengkel dan mangsa yang melanggar sanggup untuk menyelesaikan semua kos baik pulih. Inilah kali pertama kereta ini masuk bengkel semenjak mula-mula dimiliki.

Kategori