Google PageSpeed Insight: Prestasi parasolx.net mengagumkan

Pernahkah anda terdengar suatu ketika dahulu yang ura-ura Google akan memasukkan elemen "Page Speed" dalam algoritma atau formula untuk menilai satu-satu halaman pada senarai keputusan carian di laman rasmi mereka. Kini bagi membantu pembangun laman melakukan analisis terhadap laman mereka, Google telah memperkenalkan Google PageSpeed Insight. Boleh layari pautan: http://developers.google.com/speed/pagespeed/insights.


Menariknya, analisis yang dibuat oleh PageSpeed Insight ternyata lebih mendalam dan menitik berat elemen penting seperti CSS, JavaScript dan pelbagai lagi kriteria bersama dengan penyelesaian terhadap masalah yang dinilai oleh sistem tersebut.


Berbanding dengan alatan penilaian yang lain, bagi saya PageSpeed Insight ini lebih relevan dengan kemajuan dan teknologi penghasilan laman web pada hari ini. Berikut adalah gambar sekilas analisis prestasi laman web blog ini.


analisis parasolx.net


Tambah menarik, Google mengasingkan penilaian berdasarkan kepada peranti iaitu "desktop" dan "mobile". Jelas sekali Google bukan sahaja mengambil kira prestasi dan kelajuan sesuatu halaman tetapi keupayaan laman untuk menyediakan paparan bagi mobil semakin penting.


Cubalah sendiri berapakah penilaian laman web kepunyaan anda.

Kategori