Parasolx

Professional in Drupal web development, theme designing, consultation and training

Satu lagi pembaharuan dalam Facebook

16 Dec 2011 - 03:02 pm

Boleh dikatakan rata-rata pengguna yang mengenali dan menggunakan internet di era tahun 20an sudah biasa dengan jaringan sosial seperti MySpace, Friendster dan macam-macam lagi. Terbaru dan sehingga kini yang masih mengekalkan popularitinya adalah Facebook dan Twitter.

Pergh, persaingan antara kedua-keduanya boleh dikatakan sangat sengit kerana masing-masing mempunyai kelebihan dan fokus tertentu pengguna memilih untuk bergiat aktif. Dan yang paling seronok dilihat, masing-masing mengubah citarasa dari segi penyampaian dan paparan untuk menarik minat pengguna.

Terbaru, Facebook telah memperkenalkan Timeline bagi menggantikan konsep dan reka bentuk penyampaian maklumat untuk profil pengguna sekiranya dilihat oleh pengguna yang lain. Saya telah mengaktifkannya di akaun Facebook dan ternyata ianya sangat menarik. Dengan bentuk dan susunan kandungan yang lebih mudah dilihat dan berdasarkan kepada waktu, Timeline senmestinya menjanjikan kelainan kepada pengguna Facebook.

Tidak kurang hebatnya Twitter. Mereka juga telah melakukan pembaharuan dengan memaparkan bentuk dan susunan Tweet berbeza berbanding sebelum ini. Ke semua Tweet telah dialihkan ke bahagian kiri dan beberapa informasi tambahan disusun di sebelah kanan. Selain itu perubahan dilakukan untuk setiap satu Tweet yang pada saya dilihat telah mudah, relevan dan senang untuk difahami berbanding sebelum ini.

Walau apa pun pembaharuan dilakukan, kedua-duanya memberi kesan yang lebih mudah kepada pengguna (seperti yang saya rasakan sekarang). Jadi nampaknya blog saya ini  pun perlu melalui satu perubahan juga.

Kategori: 
Tags: 
facebook
twitter