Parasolx

Professional in Drupal web development, theme designing, consultation and training

Ramai yang berkira untuk bekerja... tapi...

29 Dec 2011 - 04:24 pm

Bukan tuju kepada sesiapa dan bukan memaksudkan kepada sesiapa. Mungkin kepada diri sendiri sebagai peringatan atau panduan dalam hidup. Memang betul, ramai yang berkira dalam hidup. Mengambil kira masa, tenaga, kerja yang bakal dibuat adalah setimpal dengan imbuhan yang diberikan. Tetapi ramai yang TIDAK berkira imbuhan yang diterima dengan kerja yang telah dilakukan.

Manusia sememangnya begitu. Susah untuk melakukan sesuatu yang melebihi daripada ganjaran "nyata" yang bakal diterima. Semua mahu hidup senang. Betul, siapa mahu hidup susah. Tapi kadang kala sifat yang penting diri sendiri menyusahkan beberapa golongan yang berada dalam landasan yang sama. Kita sememangnya mudah sangat berkira apabila giliran yang sepatutnya tiba tetapi tidak dapat. Kadang kala kita marah dan berkira sangat-sangat bila giliran kita sudah sampai tetapi kita merasakan belum sampai.

Dalam hidup ini, kita kena jadi fleksibel. Jangan jadi seperti jaring menangkap ikan... yang besar dipegang yang kecil dilepaskan. Kehidupan perlu berkira tapi pernahkah kita kira dengan sebetul-betulnya? Betulkah sepanjang tempoh kita bekerja kita memanfaatkan sepenuhnya waktu itu dengan kerja yang sepetutnya kita lakukan? Adakah kita ambil kira waktu kita termenung? Masa untuk berjalan tanpa arah tujuan? Jika kita sebegitu, sememangnya tidak hairan untuk kita berkira. Tetapi jika kita pun tidak pasti yang kita sebenarnya bekerja sepenuh hati, itu yang perlu tepuk dada dan tanya selera.

Jika tidak suka dan berkira sangat dengan kerja yang kita lakukan, lebih baik tukar kerja lain yang hanya kita sahaja yang bekerja.

Kategori: 
Tags: 
berkira
kerja