Parasolx

Professional in Drupal web development, theme designing, consultation and training

Hidupkan komputer dengan "wallpaper" berlainan setiap hari

16 Sep 2012 - 11:46 am

Kebanyakan daripada kita semua sangat menghargai gambar atau "wallpaper" pada komputer masing-masing. Ada yang mempunyai tabiat menukarnya setiap hari dan pelbagai perisian percuma diluar sana yang boleh dimuat turun untuk mengendalikan tanggungjawab penukaran ini secara automatik.

Tetapi masih tersangkut dibahagian pemilihan gambar-gambar tersebut. Kita masih perlu melakukan kerja-kerja memuat turun, memilih dan meletakkan gambar-gambar harian ke dalam satu folder. Tapi bagaimana saya katakan jika perisian ini mampu untuk memuat turun dari internet dan menggunakannya sebagai "wallpaper" harian anda?

John Background Switcher (JBS) adalah jawapannya.

JBS adalah perisian percuma yang boleh dimuat turun pada pautan di atas. Kelebihannya adalah mampu untuk menggunakan Media RSS Feed untuk mendapatkan gambar-gambar daripada internet. Memuat turun secara automatik dan menjadikannya sebagai wallpaper. Feed ini boleh didapati daripada pelbagai laman web seperti DeviantArt dan Photobucket. Atau dengan memberikan kebenaran tertentu ianya mampu untuk mengakses gambar-gambar daripada akaun sosial seperti Facebook dan Flickr. Hebat!

Selain itu, ianya dimuatkan dengan fungsi untuk memilih bentuk paparan gambar dihasilkan. Sama ada sekeping gambar, 4 gambar dalam satu paparan, mozek atau scrap book. Di tambah pula dengan kesan khas kepada gambar seperti B&W, Sephia atau Light Colour.

Pada laptop peribadi, saya menetapkan agar JBS menarik gambar-gambar harian daripada Flickr untuk dijadikan sebagai wallpaper. Tempoh penukaran ditetapkan kepada setiap 15 saat. Menjadikan saya menatap gambar-gambar baru dikala mencari idea dan tiada apa hendak dilakukan.

Lebih menarik, ianya juga didatangkan dengan kalendar yang terbina. Saya amat tertarik dengan fungsi ini sebagai rujukan walaupun boleh sahaja klik pada jam di taskbar Windows.

Sungguhpun JBS memerlukan akses daripada internet, ianya dilengkapi dengan fungsi "caching". Setiap gambar yang dimuat turun boleh ditetapkan tempoh hayat ianya digunakan sebelum dibuang secara daripada simpanan. Jadi tidak perlu bebankan ruangan dengan gambar-gambar yang kita belum tentu akan guna nanti. Gambar-gambar yang disimpan akan digunakan sewaktu tiada capaian internet diperoleh.

Sehingga hari ini, saya telah menggunakan JBS hampir seminggu dan hasil yang sangat memuaskan memandangkan perisian adalah sangat ringan dan tidak membebankan sewaktu Windows 7 dimulakan.

Kategori: 
Tags: 
John Background Switcher (JBS)
percuma